Kek:
- 3 biji telur ( gred B)\
- 1/2 cawan gula halus
- 1 sb ovalette
- 1 sb pes laici @ kordial laici
- 1 sb sirap laici (air dari buah laici tin)
- 1 cwn tepung naik sendiri + 1 sb tepung Jagung (ayak bersama)
- 4 sb minyak
Cara2nyer:
*Satukan semua bahan kecuali minyak. mix high speed hingga putih gebu.
*Masukkn minyak, kacau bagi sebati.
*Masukkn dalam loyang 7"
*Bakar pada suhu 170-180c, api atas bawah, 35-40 minit (bergantung pada oven masing2)
-Keluarkan dari loyang setelah masak, Potong kepada 2 bahagian.
Sapukan Filing, susun buah laici dari tin yang dah di tapis. Pastu cantumkan kek.
Rehatkan dalam peti sejuk beku selama 15 minit.
Kalau untuk kukus:
*Tambahkan 1 sb soda berkabonat pada tepung.
Filing:
- 125 cream cheese
- 5 sb susu pekat
- 1/4 cwn dairy whipping cream
*1 cwn non dairy whipping cream (sejuk)
- mix hingga kental.
- tambahkan 2 sb sirap laici(air dari buah laici tin)
- mix lagi hingga sebati
Lepakan cream pada seluruh kek tadi yang direhatkan dalam peti sejuk.
Hiaskan ikut kreativiti masing2.
Ini kek yang sya buat sendiri guna resepi kek moist lychee moist ni la..Lihatla hasilnya.. memang mudah dah sedap.. Resepi dari Alina ina ni memang best, senang dan sedap..Bagi orang yang x pro uat kek cam sya mmg ok sgt ikut cikgu ina ni.. Cuma sya x uat Lepa Fresh Cream sebab x dedairy whipping cream.. Kek ni sya buat masa besday mak sya yang lepas..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan